arena haber arena bodrum haber arena bodrum gazetesi bodrum haber bodrum haberleri bodrum gazeteleri bodrum yerel haber bodrum güncel haber bodrum gündemi bodrum haber siteleri bodrum kent haberleri bodrum sağlık bodrum eğitim bodrum asayiş bodrumspor bodrum güncel bodrum yerel gazeteleri bodrum belediyesi bodrum kaymakamlık bodrum devlet hastanesi bodrum kültür sanat haberleri bodrum ekonomi bodrum turizm bodrum gazeteleri
DOLAR
32,4938
EURO
34,7574
ALTIN
2.438,54
BIST
9.915,62
Bodrum Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bodrum
Açık
26°C
Bodrum
26°C
Açık
Cumartesi Az Bulutlu
24°C
Pazar Açık
24°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
23°C

BAKANLIK, BODRUM KALESİ SPEKÜLASYONLARINA CEVAP VERDİ…

BAKANLIK, BODRUM KALESİ SPEKÜLASYONLARINA CEVAP VERDİ…
18 Ağustos 2017 08:27
A+
A-

Son günlerde yoğun tartışmalara neden olan Bodrum Kalesi’nde yapılacak restorasyon çalışması ile ilgili tartışmalara cevap niteliğinde olan açıklama, Kültür ve Turizm Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden yapıldı.

Açıklamada, Bodrum Kalesi hakkında yapılan asılsız, eksik, bilgisiz ve hatalı haberler yapıldığı belirtilerek “Projenin hedefi müze alanlarının artırılması değil, müze alanlarının hem kaleye zarar vermeyecek şekilde düzenlenmesi, hem de içerdiği paha biçilmez eserlerin geleceğe aktarılması için en uygun fiziki ve iklim şartlarının sağlanmasıdır” ifadesine yer verildi.

Temmuz 2017 ayında Bodrum Kalesi’nin bazı alanlarının restorasyon projesi kapsamında yıkılacağına dair sosyal meyada yayılan söylentiler ve yapılan haberlerin ardından pek çok kişi ve kurum konu ile ilgili açıklama yapmış, olay bilimsel tartışma boyutundan çıkmış siyasi söylemler içeren bir hal almıştı. Yaklaşık bir aylık süreçte konunun uzmanı olsun veya olmasın pek çok kişi fikirlerini kamuoyu ile paylaşırken Kültür ve Turizm Bakanlığı suskunluğunu korumuştu.

Dün Bodrum’u bir aydan bu yana meşgul eden tartışmalara cevap niteliğinde Kültür ve Turizm Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden konu ile ilgili birbasın açıklaması geldi. “Son günlerde basın ve sosyal medya da yer alan Muğla Bodrum Kalesi Rölöve, Restitüsyon, Restorasyon, Teşhir Tanzim ve Mühendislik Projeleri işi kapsamında Bodrum Kalesinin yıkılacağına dair birtakım, asılsız, eksik ve hatalı haberler konusunda Bakanlığımız açıklama yapmak gereğini duymuştur” sözleri ile başlayan açıklama şöyle devam etti:

“Habere konu olan Bodrum Kalesi Mimari Koruma ve Müzecilik projesi mevcut müzenin yıkılarak yeni düzenlemeler yapılmasını öngörmemektedir. 1995 yılında “Avrupa’da Yılın Müzesi” yarışmasında Özel Ödül alan Uluslararası ödüllü Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi 40 yılı aşkın süredir Bodrum Kalesinde hizmet vermektedir. Projenin temel amacı hem kendi başına özel bir anıtsal yapı olan 700 yıllık Bodrum Kalesinin korunarak geleceğe en iyi şekilde aktarmak, hem de uluslararası ödüllü bu özel müzenin ihtiyaçlarına en iyi şekilde cevap vermektir. Proje Bodrum Kalesinin geleceğe sağlıklı bir şekilde aktarılabilmesi için koruma ve restorasyonu ile müze ihtiyaçlarına en iyi ve modern şekilde cevap verecek çeşitli dönemlerde sergileme ve depo amacı ile inşa edilmiş olan geç dönem niteliksiz yapıların kaldırıldığı mekansal ve işlevsel düzenlemeleri içermektedir. Zengin bir kültürel birikime sahip Bodrum’un müze ihtiyacının tam anlamıyla karşılanması elbette ki tartışılmayacak bir konudur. Ancak bu ihtiyaca daha iyi cevap verecek uygun bir alanda planlama yapılsa dahi, dünyaca ünlü Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’ni Kale’den ayrı olarak düşünmek imkansızdır. Projenin hedefi müze alanlarının artırılması değil, müze alanlarının hem kaleye zarar vermeyecek şekilde düzenlenmesi hem de içerdiği paha biçilmez eserlerin geleceğe aktarılması için en uygun fiziki ve iklim şartlarının sağlanmasıdır. Sergileme mekanları barındırdığı paha biçilmez özel kültür varlığı eserlerin fiziki ihtiyaçlarına yetersiz kaldığından bu eserlerin bozulmasına neden olmaktadır.” 

Projenin Bodrum Kalesini ve bünyesinde sergilenen eserleri korumak için gerçekleştirileceğine dikkat çeken basın bildirisi şu şekilde devam etti:

“Proje Uygulama sürecinde eserlerin bozulmadan geleceğe en iyi şekilde aktarılması ve daha iyi fiziki koşularda korunmasının sağlanması amacıyla elbette ki taşınacaktır. Eserleri bu halde bırakmak hiç bir vicdana sığmayacak olup, bunun önüne geçmeyi hedefleyen projeyi talan projesi olarak nitelendirmenin hiçbir bilimsel geçerliliği yoktur. Örneğin Cam batığının gerekli nem ve iklim dengesini sağlamak üzere yapılmış olan tesisat sistemi yetersiz kaldığından tesisat yapısı ve batığın sergilendiği geç dönem yapısı, deprem nedeniyle zarar görmüştür. Bu nadide eser yapısı gereği yerinden oynatılmayarak mevcut haliyle özel bir konstrüksiyona koruma altına alınarak binası esere zarar vermeyecek şekilde itina ile sökülerek gerekli koşulları sağlayan, modern donanımlı ve kalenin kimliğine hem tasarım, hem de kütlesel olarak saygılı yeni bir sergi yapısında sergilenmeye devam edecektir. 2014 yılında başlayan proje çalışmaları sürecinde alanında uzman hocaların danışmanlığından faydalanılmış, INA (Institute of Nautical Archaeology) gibi kurumlarla işbirliği yapılmış, Bodrum Sualtı arkeoloji Müzesinin uzmanlarıyla birlikte çalışılmış ve 30 a yakın uzmandan farklı disiplenden teknik personel oluşan proje ekibi İzmir Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü Bodrum Müze Müdürlüğü ve Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğümüz denetimi ve işbirliği ile titizlikle yürütülen çalışmalar sonucu arkeolojik ve kültürel değerlerin bir araya geldiği bu özel ve eşsiz yapının tüm bileşenleriyle korunmasını amaçlayan projemiz tamamlanmıştır. Projemiz mimar, arkeolog, tarihçi gibi birçok meslekten hocalarımız ve yerel temsilcilerden oluşan Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanarak uygulama aşaması için hazır hale gelmiştir.” 

2 yılda tamamlanması öngörülen projeye yapılan eleştirilerin dayanaksız olduğu dikkat çekilen açıklama şu şekilde sonlandı;

“Basında yer alan haberlerde; projelerin yeterince incelenmeden hazırlandığı, aynı ifadeleri dayanaksız bir şekilde tekrarladığı ve kaynağının uzman kişilerce olmadığı gözler önündedir. Hukuki ve bilimsel temellere oturan projemiz uygulama süreci başlamış olup 2 yıllık süre sonunda projeyle amaçlanan hedefler somut bir şekilde gözler önüne serilecektir. Projemiz geriye dönülemeyecek şekilde zarar değil, Kalenin daha pek çok 700 yıl yaşamasını sağlayacaktır. Proje uygulaması ile kentin simgesi Bodrum Kalesi mevcut durumundaki kargaşadan kurtularak kendine zarar veren eklentilerden arındırılarak yalınlaşacak, bir anıt eser olarak barındırdığı tarihsel, yapısal, mekansal ve fiziksel değerlerinin daha iyi anlaşılacak ve en önemlisi kale kimliği ön plana çıkacaktır. Kamuoyuna duyurulur” 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.