arena haber arena bodrum haber arena bodrum gazetesi bodrum haber bodrum haberleri bodrum gazeteleri bodrum yerel haber bodrum güncel haber bodrum gündemi bodrum haber siteleri bodrum kent haberleri bodrum sağlık bodrum eğitim bodrum asayiş bodrumspor bodrum güncel bodrum yerel gazeteleri bodrum belediyesi bodrum kaymakamlık bodrum devlet hastanesi bodrum kültür sanat haberleri bodrum ekonomi bodrum turizm bodrum gazeteleri
DOLAR
32,5066
EURO
34,8118
ALTIN
2.485,81
BIST
9.549,62
Bodrum Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bodrum
Az Bulutlu
19°C
Bodrum
19°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
14°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

DOĞRU YER DOĞRU ZAMAN YETMİYOR ARTIK…

26 Ekim 2017 18:31
A+
A-

Ülkemizde kıyı bölgelerinde bulunan illerimizin büyük bölümü mutsuz, stresli ve gergin. Özellikle Muğla ve Bodrum’da bu durum had safhada hissediliyor.

Bir yandan, insan ilişkilerin de güven ve sorumluluğun dibe vurduğu, ilişkilerde ki tatminsizliğin tavan yaptığı, toplumsal çürümenin tehlikeli boyutlara ulaştığı günler yaşıyoruz.

Diğer yandan, dünyanın üstün aklının kural ve yasa tanımayan ağır saldırısı altında, farklı sorunlarla hepimiz sarsılıyoruz.

Bencil değerler üzerine kurulu insan ilişkileri, ekonomik yaşantımızın büyük kısmını, statüko ve rantın paylaşımı üzerine inşa ediyor.

Bu coğrafyada toplumumuzun asırlardır yaşamasını sağlayan tarihsel bilgi ve uyanıklık haline; düşmanca yaklaşan, suçlayan ve yargılayan bir toplum olduk. Biz olmaktan çıktık, kamplara bölündük ve karşılıklı konuşamaz hale geldik.

Konuşamayan, anlamayan, birbirinden öğrenmeyen, biriktirmeyen, değişmeyen, gelişmeyen ve yenilenmeyen insanlar nasıl ortak akıl ve çözümler üretebilirler ki?

Bazen konuşma zeminleri olsa da hasmane, düşmanca yaklaşım ve tavırlar nedeniyle düşünsel alışverişler, anlamalar, ortak akıl ve çözüm üretmek mümkün olamıyor.

***

Statüko ve rantta karşı çözüm üretmesi umuduyla seçilenler ve yerel toplumumuzun en aktif kesimleri bırakın çare üretmeyi, çoğu zaman bu toplumsal tehlikeyi varlıklarının devamı için kullanıyor.

Bu tanımlamadan istisnaları hariç tutuyorum tabi ki…

Konunun muhatapları hamaset üretme konusunda çok başarılı olmakla birlikte, Bodrum ve Muğla’nın bugününe ve geleceğine yönelik düşünce, siyaset, toplumsal çözüm projeleri üretme gibi konularda statükoyu korumaktan öte geçemiyor.

Her statükoyu koruma gayreti var olan ayrılıkları çatışmaları kavgaları daha da derinleştiriyor ve durmadan yenilerini üretiyor.

Statükocu ve rantçı yapının oluşturduğu mekanizmaların; siyasi, ekonomik ve sosyolojik açılımlar yapmasını, dünyanın üstün aklının uygulamalarına karşı koyacak ve milli yerli yerel projeleri üretmesini hayata geçirmesini beklemek, konuşmak, umut etmek, toplumsal geyik olmaktan öteye gidemiyor…

Çünkü; Düşünce üretilemeyince toplumsal siyaset çözüm projeleri de üretmek mümkün değildir.

Karşı karşıya olduğumuz yaşadığımız sorunları nedenlerini, bu sorunları üreten düşünce ve mekanizmaların sınırları  içerisinde kalarak anlamamız, yeni düşünceler çözümler ortak akıl üretmemiz, Türkiye toplumu olarak bir olmamız, yeniden bütüncül yerli milli ve yerel bir ruh kazanmamız imkansızdır.

Bunun için bu rejimin değil, kurulu sistemin statükonun dışına çıkarak yaşamın her alanına yönelik yeni düşünceler siyasetler toplumsal çözümler üretmeli ve bunu uygulayacak kadrolarını yaratmalı ve bunları uygulama başarısı gösterebilmeliyiz.

Bunun adı bireysel ve toplumsal değişim yenilenme dönüşüm ve başkalaşmadır.

Bunun için tarihsel bilicimizden güç alan değerlerimiz zemininde; yarar, açılım gelişme ve dönüşüm yaratacak, yarının milli-yerli yerel düşüncelerini projelerini planlayarak önünü açacak, hayata geçirecek düşüncelerde birikimde insanlara, yöneticilere, vekillere ihtiyacımız vardır.

****

Ülke ve yerel siyasetin farklılıkları toplumsal huzursuzluğumuzun en önemli temel sebebi olarak orta yerde duruyor. Toplumun değil, bireyin faydaları üzerine kurulu siyasetin, statükocu ve rantçı yapısını kırmak, düşüncelerin itibar gördüğü toplumları yaratmaktan geçer.

Bodrumlu da, Muğlalı da artık;

Söyleneni değil, söyleyeceğini düşünen ben merkezli yöneticiler-vekiller istemiyor…

Geleceği, sadece kendi geleceğiyle bir tutan narsist yöneticiler-vekiller istemiyor…

Topluma ait zenginlikleri toplumumuzun bir bölümüne peşkeş çeken yöneticiler-vekiller istemiyor…

Çevreye saygısı olmayan yöneticiler-vekiller istemiyor…

Sadece bireysel menfaatleri için yan yana gelebilen rantçı yöneticiler-vekiller istemiyor…

Değerli insan ve düşünceleri büyük bir ustalıkla öğüten yöneticiler-vekiller istemiyor…

Karşıtlık ve monolog yapı üzerine kurulu siyaset üreten yöneticiler-vekiller istemiyor…

***

Artık toplum için düşünen insanlar bir araya gelmeli. Düşünceleri paylaşmalı, harmanlamalı… Herkes de bir parçası olmalı bu duruşun.

Değişim ve dönüşümün için sadece doğru zamanda, doğru yerde olmak yetmiyor artık. Doğru düşünceleri de ortaya koymak, olmazsa olmaz…

Bu nedenle birbirimizle konuşmalıyız, birbirimizi anlamalıyız ve birbirimizden öğrenmeliyiz.

Birlikte çözümler üretmeliyiz…

 

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.