arena haber arena bodrum haber arena bodrum gazetesi bodrum haber bodrum haberleri bodrum gazeteleri bodrum yerel haber bodrum güncel haber bodrum gündemi bodrum haber siteleri bodrum kent haberleri bodrum sağlık bodrum eğitim bodrum asayiş bodrumspor bodrum güncel bodrum yerel gazeteleri bodrum belediyesi bodrum kaymakamlık bodrum devlet hastanesi bodrum kültür sanat haberleri bodrum ekonomi bodrum turizm bodrum gazeteleri
DOLAR
32,5292
EURO
34,9276
ALTIN
2.434,24
BIST
9.716,77
Bodrum Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bodrum
Açık
23°C
Bodrum
23°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
25°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Açık
25°C
Pazartesi Açık
26°C

KALEYİ YENİDEN FETHETMEYE ÇALIŞIYORLAR…

KALEYİ YENİDEN FETHETMEYE ÇALIŞIYORLAR…
26 Eylül 2017 13:20
A+
A-

Muğla Milletvekili Akın Üstündağ, Bodrum kalesinin ve Su Altı Arkeoloji müzesinin aslına uygun korunması gerektiğini söyleyerek restorasyon projesine karşı çıktı.

Muğla Milletvekili Akın Üstündağ, geçtiğimiz günlerde büyük tartışma konusu olan ve Bodrum kamuoyunu ayağa kaldıran Bodrum Kalesinin iç kısımlarının  yıkımına ve yaklaşık iki yıl kapalı  kalmasına neden olacak proje ile ilgili açıklamalarda bulundu:

KALEYİ YENİDEN FETHETMEYE ÇALIŞIYORLAR…

Bodrum Kalesi Bodrum’un en önemli simgesidir. Bodrum Kalesi aynı zamanda arkeolojik, tarihi ve turistik  bir mekandır. İçerisinde UNESCO’nun ‘Korunması Gerekli Kültür Varlıkları’ aday listesine girmiş ve aynı zamanda 1995 yılında Avrupa’da yılın müzesi seçilen Sualtı Arkeoloji Müzesi yer almaktadır. Bodrum Kalesini, içindeki dünyaca ünlü müzeden ayrı düşünmemek gereklidir.

Kültür ve Turizm Bakanlığınca hazırlanan dönüşüm projesi sessiz sedasız uygulanmaya başlanmak isteniyor. Burada bütün hesaplar, kalenin içinde bulunan şapelden çevrilme küçücük bir caminin ibadete açılması ekseninde yapılıyor. Camiyi ibadete açacağız diye bütün kale talan edilmeye çalışılıyor. Sanki bizim olan kaleyi yeniden fethetmeye çalışıyorlar. Bu iktidarın tarihi eserlere bakış açısını birebir gösteriyor. Bodrum’da sahile yapmak istedikleri külliye de aynı bakışın eseridir. Halbuki Bodrum’da ibadet alanları ihtiyacı karşılayacak düzeyde ve yeterlidir.

YENİ BİR RESTORASYON PROJESİ YAPILMALI…

Bodrum Kalesi Sit Alanıdır ve burada yıkıma nasıl izin verilir anlaşılır gibi değil. Uygulanacak olan proje ile Kale içindeki tüm tarihi mekanlar yok edilecek, içindeki eserlerle birlikte sergilenen dünyanın en eski batığı da ortadan kaldırılacak. Dünyaca ünlü müze bir inat uğruna yok edilmeye çalışılıyor. Bodrum kalesi, tarihi ve arkeolojik önemi de dikkate alınarak kale ile  çevresinin tarihi geçmişinden ayrı düşünülemeyecek olan  müzenin de korunarak restore edilmesi gerekir. Yeni projenin Bodrum yerel insiyatiflerinin ve sivil toplum kuruluşlarının görüşleri de alınarak hazırlanması da son derece önemlidir. Bu haliyle mevcut proje uygulanırsa elimizdeki en önemli değerleri yok etmiş olacağız.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.