arena haber arena bodrum haber arena bodrum gazetesi bodrum haber bodrum haberleri bodrum gazeteleri bodrum yerel haber bodrum güncel haber bodrum gündemi bodrum haber siteleri bodrum kent haberleri bodrum sağlık bodrum eğitim bodrum asayiş bodrumspor bodrum güncel bodrum yerel gazeteleri bodrum belediyesi bodrum kaymakamlık bodrum devlet hastanesi bodrum kültür sanat haberleri bodrum ekonomi bodrum turizm bodrum gazeteleri
DOLAR
32,5445
EURO
34,9707
ALTIN
2.428,30
BIST
9.722,09
Bodrum Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bodrum
Az Bulutlu
21°C
Bodrum
21°C
Az Bulutlu
Perşembe Açık
23°C
Cuma Parçalı Bulutlu
25°C
Cumartesi Açık
25°C
Pazar Açık
27°C

MUĞLA MİLLETVEKİLİ ÖMER SUHA ALDAN: YARGI TRAVMA GEÇİRİYOR…

MUĞLA MİLLETVEKİLİ ÖMER SUHA ALDAN: YARGI TRAVMA GEÇİRİYOR…
8 Aralık 2016 21:09
A+
A-

Ankara Temsilcimiz Emin Varol bildiriyor…

Aldan, Yargıtay’daki dosya sayısının 1,5 milyona ulaştığını, buna karşılık 15 Temmuz’dan bu yana her dört  hakim ve savcıdan birinin meslekten ihraç edildiğine dikkati çekti.

Muğla Milletvekilleri, TBMM Genel Kurulunda görüşülmeye devam edilen 2017 yılı bütçe tasarısı üzerinde söz alarak ülke sorunlarıyla ilgili görüşlerini açıklıyorlar.

“Yargı travma geçiriyor”

CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan da Genel Kurul’da yaptığı konuşmada, Yargıtay’daki dosya sayısının 1,5 milyona ulaştığını belirterek buna karşılık her 4 hakim ve savcıdan birinin meslekten ihraç edildiğine dikkati çekti

“Yargı travma geçiriyor” diyen eski savcı Ömer Süha Aldan, konuşmasına şöyle devam etti:

“Türk hukuk tarihi adına kara bir leke.”

“ iki üç tane konudan bahsetmek istiyorum. Bir tanesi, Mavi Marmara olayıdır. Mavi Marmara olayıyla Türk yargısı kendi hükümranlık hakkından vazgeçmiştir ve bunu Türkiye Büyük Millet Meclisi sağlamıştır.
Bakın, Mavi Marmara olayı dolayısıyla yargılanan sanıkların suçlarından bazılarını söyleyeyim:

Canavarca hisle ve eziyet çektirerek öldürme suçuna azmettirmek, mala zarar vermeye azmettirmek, yağma suçuna azmettirmek, eziyet suçuna azmettirmek vesaire; toplam hapis cezası 18.032’şer yıldır. Evet, ne yazık ki bu Meclis’in aldığı bir kararla, dolaylı bir af’la -çünkü, uluslararası anlaşmalara karşı Anayasa Mahkemesine başvurulmadığından- bu insanlar affedilmiştir.

Bu, Türk hukuk tarihi adına kara bir lekedir. Benim için uluslararası anlaşma, ülkeler arasındaki ilişkilerin hiçbir önemi yoktur.

10 tane Türk vatandaşını göz göre göre öldürenler serbest kalmıştır. Bunun  vicdan muhasebesini herkes yapmalıdır.

“Cumhuriyetin savcısı ve milletin hâkimi olun”

İkincisi, 15 Temmuz’dan sonra yapılan yargılamalarda hoşumuza gitmeyen yöntemler gözlemliyoruz. Eğer yargı, siyasetin sultasına girmişse, hukuk adamında, hukuk muhakeme yeteneği çok gelişmemişse, bir süre sonra karşısındaki sanık ve şüpheliyi, düşman olarak görmeye başlar. Bu ciddi bir sorundur. Yapılan soruşturma ve yargılamalarda ne yazık ki bunun izlerini görüyoruz.

Bu noktada bütün yargı mensuplarını adil davranmaya davet ediyorum. Lütfen cumhuriyetin savcısı ve milletin hâkimi olsunlar.

“Yargının sarayda ne işi var”

Bir noktaya daha değinmek isterim. Yargıtay ve Danıştay Başkanları çok tartışma konusu oldu, çay toplama meselesi oldu. Ama her şeyden öte, en önemli şey, adli yılın açılışının Saray’da yapılmış olmasıdır.

Yargının orada ne işi var? Yargının Saray’da ne işi var? Salon mu yok bu ülkede? Bütün yargı mensuplarını cübbelerini ellerine verip koştura koştura Saray’a götürmek yargıya gölge düşüren bir davranıştır.

Bakın, Nizamülmülk ne diyor biliyor musunuz? “İyi sultanlar, bilginlerle düşüp kalkanlardır. İyi bilginler ise sultanlarla düşüp kalkmayanlardır.” diyor.
Yargıda şöyle bir anlayış vardır: Yargıda bir yeri denetlemeye gelen müfettiş şöyle bir bakar, davası çok olan bir kişiyle haşır neşir olan bir hukuk adamı varsa onun siciline 2 kelime yazar, “Çevresini genişletmiştir.” der. Çevresini genişletmiş demek, artık onun orada görev yapamayacağı anlamına gelir ve ilk kararnamede o hâkim ya da savcı görevden alınır.

Erdoğan’la ilgili 2 bin dava var

Sayın Erdoğan bu ülkenin Cumhurbaşkanı olabilir ama Sayın Erdoğan en az 2 bin davanın tarafı olan bir kişidir. Şu anda kendisine hakaret dolayısıyla yığınla dava var, bunlar yargı aşamasında devam ediyor ve bir gün gelip bunlar yüksek yargıya intikal edecektir. Koştura koştura saraya giden o yargıçlardan nasıl adil karar bekleyeceğiz biz?

Bu açıdan, keşke bir köy kahvesinde yapsalardı bu adli yılın açılışını daha makbule geçerdi. O zaman halkın yargısıyla karşı karşıya olduğumuzu düşünürdük. Danıştay’ın salonu var, Anayasa Mahkemesi’nin salonu var, Ankara Adliyesi’nin salonu var. Salon, yeter ki… Oradaki o ruh önemli ama siz o saraya o kadar kişiyi götürürseniz o insanlardan artık adil karar beklemek zorlaşır.Onun için belki bu bütçeye şunu eklemek lazım: Yargıtay’a lütfen bir tane salon parası da ekleyelim.

Sayın Mehmet Şimşek Birinci Dünya Harbi’nden bu yana en zor dönemimizi yaşadığımızı söyledi.
Bunu belki siyasal anlamda söyledi ama, ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı olarak, ben onu ekonomik olarak algılıyorum. Demek ki İkinci Dünya Savaşı’ndan daha zor durumdayız, demek ki 70 sente muhtaç olduğumuz dönemden daha zor bir durumdayız, demek ki ülkemiz 2001 krizinden de daha zor bir sürece girmektedir.
Lütfen başkanlığı bir tarafa bırakın. Başkanlık, ekonomide popülizmi beraberinde getirecektir, bu ülke daha çabuk zor durumlara ve batma noktasına gelecektir. Bu ülkenin daha önemli sorunları vardır.
Bu ülkedeki bu sorunlara önem verilmesi dileğiyle yüce Meclisi saygıyla selamlıyorum.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.