arena haber arena bodrum haber arena bodrum gazetesi bodrum haber bodrum haberleri bodrum gazeteleri bodrum yerel haber bodrum güncel haber bodrum gündemi bodrum haber siteleri bodrum kent haberleri bodrum sağlık bodrum eğitim bodrum asayiş bodrumspor bodrum güncel bodrum yerel gazeteleri bodrum belediyesi bodrum kaymakamlık bodrum devlet hastanesi bodrum kültür sanat haberleri bodrum ekonomi bodrum turizm bodrum gazeteleri
DOLAR
32,5614
EURO
34,9619
ALTIN
2.445,78
BIST
9.716,77
Bodrum Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bodrum
Parçalı Bulutlu
25°C
Bodrum
25°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
24°C
Pazar Açık
25°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C
Salı Açık
24°C

ÜSTÜNDAĞ: BU PROJE ACİLEN DURDURULMALI…

ÜSTÜNDAĞ: BU PROJE ACİLEN DURDURULMALI…
14 Ekim 2017 14:03
A+
A-

Bodrum Kalesi‘nin iki yıl boyunca restorasyon projesi nedeniyle kapalı kalmasına tepkiler sürüyor…

CHP Bodrum İlçe örgütü, bugün Bodrum Kalesi önünde bir basın açıklaması yaparak Kale’de gerçekleştirilen projeye tepkilerini dile getirdiler.

CHP Muğla Milletvekilleri Akın Üstündağ ve Ömer Süha Aldan’ın da katıldığı eylemde “Bodrum Kalesi’ne Dokunma” pankartları açıldı. Slogan atılmayan eylemde, CHP İlçe Kadın ve Gençlik Kolları üyeleri ile CHP’li bazı Belediye Meclis üyeleri de hazır bulundu. Eski Müze Müdürü Oğuz Alpözen de basın açıklamasını izleyenler arasındaydı. CHP’li Milletvekili Akın Üstündağ, Bodrum Kalesi‘nin içine yapılacak cam fanusu “Ucube” olarak nitelendirerek “Kalenin iç doğal dokusuna ve dış görünümüne uygun bir restorasyonun yapılması gerekiyor. Üstelik bu kale kapatılmadan da yapılabilir. Bu projenin acilen durdurulması lazım” diye konuştu.

CHP İlçe Başkanı Recai Seymen yaptığı basın açıklamasında, 1 Ekim tarihi itibariyle yaklaşık iki yıl süreyle ziyaretçi girişine kapatılan Bodrum Kalesi ve Su Altı Arkeoloji Müzesi‘nin Bodrum’un simgesi olduğunu ve yılda yaklaşık 200 bin kişi tarafından ziyaret edilen bir turizm merkezi olduğunu belirterek kalenin restorasyonuna karşı olmadıklarını ancak iki yıl süreyle kapatılmasına ve yeni binalar inşa edilmesine karşı olduklarını söyledi.

Seymen, “Bodrum Kalesi ve Su altı arkeoloji müzemiz 2016 yılında UNESCO’nun “Korunması Gerekli kültür Varlıkları” listesine aday olarak seçilmiştir. Bodrum Su Altı Arkeoloji Müzesi, koleksiyonunda bulunan batıklar ve sualtı buluntuları ile Türkiye’de tek Dünyada ise sayılı sualtı arkeoloji müzelerinden biridir. 1995 yılında düzen ve sergilenmesi ile “Avrupa’da yılın Müzesi” yarışmasında özel ödül almıştır. Kalenin restorasyona, bakıma, onarıma ihtiyacı olduğu, altyapı sorunlarının giderilmesi gerektiği ve müze yapıların iyileştirmeye ihtiyacı olduğu doğrudur. Sergilerin, sergileme elemanlarının güncellenmesi de gerekmektedir. Bunların hepsi kale kapanmadan ve Müze yıkılmadan yapılabilir.” dedi.

Projenin kale restorasyonu, içerideki su altı arkeoloji müzesi ve idari binaların yıkımı ve yeni müze yapılarının inşası olmak üzere 3 kısımdan oluştuğunu belirten Seymen, “Projede önerilen binalar bugünkü binalardan çok daha büyük ve yüksektir. Kale surlarını aşmaktadır. Bodrum’un simgesi Bodrum Kalesi’nin siluetini bozacaktır. Yapılmak istenen müdahale, kalenin tüm karakterini değiştirecek ve ortadan kaldıracak büyüklükte olacaktır. Kale içine, Bodrum’un her yerinden görünebilir farklı malzemelerden yapılacak yeni yapılar inşa edilmek istenmektedir. Unesco Dünya Mirası aday listesine girmiş bir anıt esere bu yapılmamalıdır.” diye konuştu.

CHP İlçe Başkanı Seymen, Bodrum’un kültür ve sanat hayatında önemli bir yeri olan Uluslararası Bale festivali ve Müzik ve Tiyatro sahnesi olan Kuzey hendeğinin de en az iki yıl kapatılacak olmasını da büyük bir kayıp olarak değerlendirdi.

BODRUM MERKEZİNDE İKİ MÜZE YERİ VAR

Seymen, Bodrum’un bir değil pek çok müzeye ihtiyacı vardır. 2003 yılında Bodrum Belediyemiz tarafından yaptırılan Bodrum koruma amaçlı revizyon imar planında Bodrum’da merkezinde iki adet müze yeri bulunmaktadır. Bunlardan birincisi Osmanlı Tersanesi‘nin bulunduğu alan ile Paşa Tarlası’ndaki eski Su ürünleri müdürlüğünün bulunduğu şimdi eğitim tesisi olarak kullanılan alanlar olarak gösterilmiştir. Kale’de yapılacak büyük ölçekli tek bir bina için ayrılan kaynak, yeni müzelerin yapımına aktarıldığı takdirde (Karia Müzesi, Etnoğrafya Müzesi, Şehir Müzesi, Sandalet Müzesi, Sünger Müzesi vs.gibi) , kent çok daha cazip bir turizm merkezi olacaktır. Bizim temel isteğimiz: “Kale kapanmasın, müze yıkılmasın, sergi düzenleri korunsun ve eserler aynı yerlerinde kalacak şekilde sergiler de revize edilsin.” ifadelerini kullandı.
Öncelikle, Bodrum halkını, Turizmcileri, Bodrum esnafını, Bodrum kalesine sahip çıkmaya ve Bodrum kalesinin kapatılmasına ve Kale içine yeni binalar yapılmasına karşı çıkmaya çağırıyoruz.

“Eğer bir tarihi eserde yıpranma varsa o tarihi eserin gelecek kuşaklara aktarılması gibi bir ihtiyaç varsa, buna kimsenin hayır deme lüksü yoktur. Ancak burada karşı çıkılan çok değerli bir nokta var. Bodrum Kalesi içerisinde yer alan Su Altı Arkeoloji Müzesi’nin tahribi söz konusu. Dünyanın dikkatini çeken ödüller almış çok önemli yarışmalarda aday gösterilmiş, Türk müzeciliğinin en büyük eserlerinden, yüz aklarından biri olan Su altı Arkeoloji müzesinin korunması gerekiyor.” dedi.

Bir şeyi yaparken bir şeyi yıktığımızı söyleyen Üstündağ, “Restorasyona karşı değiliz. Ama korunarak yapılsın. Bodrum Kalesi’nin restorasyonu anıt özelliğini kaybetmeyecek şekilde yapılabilir. Üstelik kapatılmadan yapılabilir. Kış aylarında içini, yaz aylarında da dış duvarların restorasyonunu yaparsınız. Bu kadar basit bir çalışma yöntemini bile burada uygulamıyorlar.” diye konuştu.
Kale’nin içine cam fanus oturtulacağını kaydeden Üstündağ, “Bodrum’da yokuşbaşından baktığınız zaman Cevat Şakir’in söylediğini görmeyeceksiniz. Devasa bir cam fanusu göreceksiniz. Böyle bir ucube bu kalenin içinde yer almamalıdır” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.