arena haber arena bodrum haber arena bodrum gazetesi bodrum haber bodrum haberleri bodrum gazeteleri bodrum yerel haber bodrum güncel haber bodrum gündemi bodrum haber siteleri bodrum kent haberleri bodrum sağlık bodrum eğitim bodrum asayiş bodrumspor bodrum güncel bodrum yerel gazeteleri bodrum belediyesi bodrum kaymakamlık bodrum devlet hastanesi bodrum kültür sanat haberleri bodrum ekonomi bodrum turizm bodrum gazeteleri
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Bodrum Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bodrum
Açık
26°C
Bodrum
26°C
Açık
Cumartesi Açık
26°C
Pazar Hafif Yağmurlu
26°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
23°C

ZEYTİNKÖY YANGININDA YAPILAN MÜDAHALELER YETERSİZ KALIYOR…

ZEYTİNKÖY YANGININDA YAPILAN MÜDAHALELER YETERSİZ KALIYOR…
7 Eylül 2017 08:44
A+
A-

Menteşe ilçesi Zeytinköy Mahallesi’nde başlayan orman yangını tüm müdahalelere rağmen devam ediyor.

Yangın nedeniyle tahliye edilen Zeytinköy’de evler yanmaya başladı. Yangını söndürmek için havadan ve karadan müdahaleler devam ediyor. Köyde 136 hanenin yangın bölgesinde kaldığı belirtiliyor. Yaklaşık 40 ev zarar gördü. Yangın nedeniyle evlerde bulunan tüplerin patlaması ve şiddetli rüzgarın sürekli yön değiştirmesi nedeniyle yangın kontrol altına alınamıyor.

MAHALLENİN İÇİNDEN GEÇEN ALEVLER KANYONA İLERLİYOR

Muğla’da ormanlık alanda çıkan yangın, kırsal Zeytinköy Mahallesi’ndeki yaklaşık 40 kadar ev ve hayvan damını küle çevirdi. Alevler, çok sayıda küçük ve büyükbaş hayvan ile kovanlardaki binlerce arıyı da telef etti. Alevlere 4 uçak, 123 arazöz, 12 dozer, 650 orman işçisi ve 18 itfaiye aracı ile müdahale sürüyor. Saatteki hızı 50 kilometreyi bulan rüzgarın sık sık yön değiştirmesi nedeniyle söndürme çalışmalarında güçlük çekiliyor.
Yaklaşık 200 hektarlık alanda etkili olan yangın, saat 19.00 itibariyle yaklaşık 40 hektarlık kızılçam ağaçlarıyla kaplı ormanlık alana zarar verdi. Alevler yaklaşınca evleri tahliye edilip, mahalle dışındaki güvenli bir tepede bekletilen köylüler, çaresizlik içinde ev ve hayvan damlarının yaşını gözyaşlarıyla izledi. Zeytinköy Mahallesi’nin orta yerinden geçip, önüne gelen ne varsa yakıp, küle çeviren alevler, Akbük Koyu yönüne ilerlerken helikopter ve uçaklar sık sık sorti yaparak müdahaleye devam ediyor.
Ören Stadı’na inip, buradaki bir tankerden yakıt ikmali yapan söndürme helikopterleri, denizden aldığı suyu alevlere boşaltırken, 18 itfaiye aracı ile köylüler, jandarmaların da yardımıyla mahalledeki yanan ev ve hayvan damlarında söndürme çalışması yaptı. Dumandan etkilenen 22 köylü ve 6 orman işçisine ise ambulanslarda olay yerinde müdahalede bulunuldu.
Köylülerden, iki evi yanan ve ahırındaki 4 ineği telef olan 3 çocuk, 4 torun sahibi 77 yaşındaki İsmail Acar, “Eşim alevleri görünce fenalaştı. Akrabalarım onu uzaklaştırdı. Nereye götürdüklerini şu an bilmiyorum. Yüreğimiz yanıyor” dedi.
Köylülerden gözyaşlarını tutamayan Nermin Uzun ise, “Alevler evimizin bahçesine girince hortumlarla ve kovayla su taşıyarak müdahalede bulunduk. Ancak, alevler çok büyüktü. Tüm çabamız yetersiz kaldı” dedi.

VALİ CİVELEK: HER TÜRLÜ YARDIM YAPILACAK…

Muğla Valisi Esengül Civelek, CHP’li Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün ile yangında 40 ev ve hayvan damının kullanılmaz hale geldiği merkez ilçe Menteşe’nin kırsal Zeytinliköy Mahallesi’nde incelemelerde bulunup, mahalle sakinlerine ‘Geçmiş olsun’ dileğinde bulundu. Menteşe Kaymakamı Caner Yıldız’dan bilgi alan Vali Civelek, büyük bir afetin atlatıldığını belirterek, “Ekiplerimiz, büyük bir hızla alevlere müdahalede bulunup, mücadele etti. En büyük şansımız can kaybı olmaması. Vatandaşlarımız, bu geceyi komşularında ve akrabalarında geçirecekler. Yarın, konteynerlerimizi, battaniye ve yataklarımızı getirerek her türlü yardımı yapacağız. Şu anda yangın kısmen kontrol altında ve tahminen ‘150 hektarlık ormanlık alan zarar gördü’ diyebiliriz. Yarından itibaren ise hasar tespit çalışmalarına başlayacağız geçmiş olsun diyorum” dedi.
Havanın kararması nedeniyle havadan müdahale sonlandırılırken, alevlere karadan müdahale ise aralıksız sürüyor.

VATANDAŞ ÇARESİZ…

Rüzgarın etkisiyle alevlerin Zeytinköy Mahallesi’ne sıçraması üzerine, yerleşim yerlerinde bulunan kişilerin tahliyesi için İl Jandarma Komutan Yardımcısı Jandarma Albay Numan Öksüz komutasında 77 personel olay mahalline geldi.
Öksüz, bölgede evlerini terk etmek istemeyen İsmail ve Arzu Çınar çiftini güçlükle ikna ederek, yaşlı çifti ve kedilerini makam aracına alıp sağlık ekiplerinin bulunduğu alana ulaştırdı.
Sağlık ekipleri, dumandan etkilenen çifte ambulansta müdahale etti.

GECE BOYUNCA DEVAM EDEN YANGIN EVLERDEKİ TÜPLERİ PATLATTI..

Bölgede, 9 evin tamamen yandığı, belirli aralıklarla meydana gelen tüp patlamaları nedeniyle de ekiplerin çalışmaları yürütmek güçlük çektiği öğrenildi. Öte yandan, bölgeye yakın illerden de çok sayıda takviye ekip istenildiği bildirildi.

KİMİSİ HAYVANINI KİMİSİ EŞYASINI YANINA ALDI

Bazıları hayvanlarının canını kurtarırken bazıları da alevlerin evlerine yaklaşması üzerine takım elbiselerini ve giyeceklerini yanına alarak köyü terk etti.

ASIRLIK AĞAÇLAR KÜL OLDU

Halen devam eden yangında Kultak, Dağpınar, Zeytin ve Kozağgaç dağlarındaki asırlık çam ağaçları ile onlarca dönüm zeytin ağaçları kül oldu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.