arena haber arena bodrum haber arena bodrum gazetesi bodrum haber bodrum haberleri bodrum gazeteleri bodrum yerel haber bodrum güncel haber bodrum gündemi bodrum haber siteleri bodrum kent haberleri bodrum sağlık bodrum eğitim bodrum asayiş bodrumspor bodrum güncel bodrum yerel gazeteleri bodrum belediyesi bodrum kaymakamlık bodrum devlet hastanesi bodrum kültür sanat haberleri bodrum ekonomi bodrum turizm bodrum gazeteleri
DOLAR
32,5998
EURO
34,7797
ALTIN
2.496,69
BIST
9.524,59
Bodrum Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bodrum
Hafif Yağmurlu
12°C
Bodrum
12°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

YALIKAVAKLILARIN BİR MARİNAYA DAHA TAHAMMÜLLERİ YOK…

YALIKAVAKLILARIN BİR MARİNAYA DAHA TAHAMMÜLLERİ YOK…
28 Eylül 2016 20:12
A+
A-

Yalıkavak’ın Tilkicik Koyları’nda yapılacak marinaya”HAYIR” Kampanyası Başladı

Bölgede yaz – kış yaşayan binlerce kişiyi ÇED raporu alınmadan etkileyen proje için ”Bodrum Tilkicik Koyları Çevre Koruması Girişimi” yasal yollara başvurdu.

 

Bodrum Tilkicik Koyları sakini 150’den  fazla yurttaş ve Bodrum Yarımadası sevenleri, Tilkicik Burnu’nda yapılması planlanan deniz dolgusu ve marina projesinin iptali için Muğla Valiliği’ne dava açtı.
Bodrum Tilkicik Koyları Çevre Koruması oluşumu adına Murat Kaynar aşağıdaki açıklamayı yaptı:

”Yalıkavak’ta Aksoy Bodrum Taşınmaz Yatırımları A.Ş. tarafından yapılması planlanan projeye Muğla Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, 25 Ağustos tarihinde ”ÇED Gerekli Değildir’‘ kararı verdiğini duyurmuştu. Bu kararın iptali için Muğla Valiliği’ne karşı açılan dava, Muğla İdare Mahkemesi’nde görülmeye başlandı. Mahkemenin önümüzdeki günlerde öncelikle yürütmeyi durdurma konusundaki kararını açıklaması bekleniyor.

Yöre halkının projeye karşı çıkmasının çok sayıda gerekçesi bulunmaktadır.

·         Denizden inanılmaz bir alan kazanılarak bir marina kurulması hedeflenmekte olup, doğal ve kamusal varlıklar yok edilerek ticari ranta dönüştürülecektir.

·         İşin acı tarafı, yatırımcı Aksoy firması dava konusu projenin marina projesi olduğunu Devletten gizlemektedir. Buna karşın, satışa yönelik faaliyetlerinde villa/otel/MARİNA üçlüsünü ısrarla duyurmaktadır.

·         Muğla Valiliği, ”ÇED Gerekli Değildir’‘ kararını verirken, firmanın villalar ve otel projesi ile marina projesinin çevresel etkilerini bütünlüklü olarak ele almamıştır.

·         Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yerinde hiçbir ölçüm ve değerlendirme yapmayarak yatırımcı firmanın sunmuş olduğu verilerle yetinmiştir.

·         Yaşam alanlarına zarar verecek proje ile ilgili halkın görüşüne başvurulmadığı gibi bilgilendirme gereği dahi duyulmamıştır.

·         Bodrum-Yalıkavak bölgesini kapsayan 1/25.000 ölçekli çevre düzeni planı, geçtiğimiz aylarda Muğla İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmiştir. Mahkemenin iptal gerekçelerinin başında Tilkicik Burnu’nun doğal yapısının korunması için aynı bölgede daha fazla turizm yatırımına izin verilmemesi belirtilmiştir. Yargı kararına rağmen Tilkicik Burnu’ndaki inşaatlara denize taşacak şekilde izin verilmesi bu kararla büyük çelişki oluşturmaktadır.

·         Bodrum Yarımadası, Önemli Doğa Alanı(ÖDA) Bölgesidir. Doğa Derneği’nin geliştirdiği “Önemli Doğa Alanları” yaklaşımı, geçtiğimiz günlerde Hawaii’de gerçekleşen IUCN (Dünya Doğayı Koruma Birliği) Dünya Doğa Koruma Konferansı’nda korunması gereken alanların belirlenmesi için uluslararası standart olarak kabul edilmiştir.

·         Akdeniz’in Deniz Çevresinin ve Kıyı Alanlarının Korunması Sözleşmesi’ne göre proje alanı ve çevresinde bulunan poseidonlar(deniz çayırları) ve Akdeniz foku gibi projeden doğrudan ya da dolaylı zarar görecek türler bulunmaktadır.

Projenin kara tarafındaki inşaat çalışmaları hızla yürütülüyor. Son aylarda doğal görünümü bozan gelişmeler ve yer yer hafriyatın denize kayması yöre sakinlerini daha da endişenlendirmektedir .

Çevredeki koylarda ve sitelerde oturanlar, projenin kıyıda planlanan kısmının gerçekleşmesi halinde, deniz ve kıyı ekosisteminin, Bodrum’un tarihi, kültürel ve turistik kimliğinin zarar göreceğini düşünmektedir.

Yöre sakinleri ve doğa sevenler, 2015 yılı sonunda Bodrum Tilkicik Koyları Çevre Koruması Girişimi adı altında bir araya gelerek projeye karşı seslerini yükseltmeye başladı. Girişim, 1200 evi ve yaklaşık 5.000  insanı doğrudan etkileyecek çevre felaketini önlemek için ilgili Bakanlıklar,kamu kuruluşları ve Bodrum Belediyesi ile görüşmeler yaparak projenin yol açacağı sakıncaları paylaştı.”

Bodrum Tilkicik Koyları Çevre Koruması Girişimi Ne İstiyor?

Bodrum yarımadasında bu tarzda aşırı dolgular ve mendireklerle başlayıp Marinaya dönüşen inşaatlar yapılmaya başlanırsa koyların tümü risk altına girecektir. Marina yapılması halinde her iki koyun da İstanbul’daki eski Haliç’in konumuna geleceğini hatırlatan Murat Kaynar sözlerini şöyle sürdürdü:

 ”Rahatlıkla “ÇED Gerekli Değildir” raporu ile büyük deniz alanlarının doldurulmasına izin verilirse, pek çok yeni benzeri proje istekleri de doğacaktır. Unutmayalım Bodrum Yarımadası Tilkicik Koyları ve güzel ülkemiz hepimizindir. Bir kere doldurulmuş deniz alanlarının sonradan boşaltılması ve temizlenmesi daha önce görülen bazı örneklerde olduğu gibi nerede ise mümkün değildir. “Oldu bitti “ uygulamaları ile önce geniş dolgular yapıp sonra mendirek ve sonuçta Marinaya kadar giden uygulamalar Bodrum yarımadasını bitirecektir.

T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı , T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, T.C. Maliye Bakanlığı ve ilgili tüm diğer Kamu Kurumlarının dikkatine sunuyoruz.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.