arena haber arena bodrum haber arena bodrum gazetesi bodrum haber bodrum haberleri bodrum gazeteleri bodrum yerel haber bodrum güncel haber bodrum gündemi bodrum haber siteleri bodrum kent haberleri bodrum sağlık bodrum eğitim bodrum asayiş bodrumspor bodrum güncel bodrum yerel gazeteleri bodrum belediyesi bodrum kaymakamlık bodrum devlet hastanesi bodrum kültür sanat haberleri bodrum ekonomi bodrum turizm bodrum gazeteleri
DOLAR
32,5673
EURO
34,8813
ALTIN
2.434,81
BIST
9.645,02
Bodrum Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bodrum
Az Bulutlu
21°C
Bodrum
21°C
Az Bulutlu
Perşembe Açık
22°C
Cuma Açık
25°C
Cumartesi Açık
26°C
Pazar Açık
27°C

BAKAN ÖZHASEKİ; AMAN BODRUM GİBİ OLMAYIN…

BAKAN ÖZHASEKİ; AMAN BODRUM GİBİ OLMAYIN…
23 Eylül 2016 10:40
A+
A-

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, İzmir’in Çeşme İlçesi’nin Ildır Körfezi’nde yaptığı incelemede “Aman Bodrum gibi olmayın” dedi.

Bölgenin bakir olduğunu ve korunması gerektiğini belirten Bakan Özhaseki, Bodrum’u örnek gösterdi. Özhaseki, “Bizim kötü bir alışkanlığımız var önce kirletiyoruz, sonra da temizlemeye çalışıyoruz. Ildır Körfezi ile ilgili çok iyi bir rapor hazırlanmış bu doğrultuda biz de çalışmalarımızı yapacağız. Çeşme 12 ay yaşayan bir bölge haline gelecek” dedi.

 

‘Ildır Körfezi Özel Koruma Bölgesi’ adlı projeyle ilgili bilgiler alan Bakan Özhakesi, şunları söyledi:

“En kötü alışkanlığımız önce kirletiyoruz, sonra da temizlemek için uğraşıyoruz. Tarihi eserlerimiz de öyle değil mi? İş bilmez adamlar, defineciler mahvediyor, sonra da onları nasıl kurtarırız diye uğraşıyoruz. En büyük hastalık da burada zaten. İzmir’e geldiğimizde katı atıkla, körfezin temizlenmesi ve kentsel dönüşümle ilgili müjdeleri dün verdik. Bugün de bu dar vakitte bu bölgeyi gezmeye geldik. Burada yapılacakları sağ olsun buradaki yerel yönetim, sivil toplum kuruluşları ve arkadaşlarımız bir çalışma yapmışlar. Elimizde hazır bir proje bulduk. O konuda üzerimize düşeni yaparız inşallah. Dünden beri İzmir üzerinde çalışıyoruz Karabağlarla başladık. Orada kentsel dönüşümü başlatıyoruz, doğru bir proje ve arkasının da geleceğini düşünüyoruz. İzmir için önemli olan iki proje var. Birincisi İzmir Körfezi’nin temizlenmesi. Bir ada oluşturulması, çıkan çamurun o adada toplanıp bir rekreasyon alanı olarak kullanılması. ÇED raporuyla ilgili geriye dönük çok uzun tartışmalar yaşamıştık. Ben o tarafları açmıyorum gerek de yok zaten. Ben bu ÇED raporunu imzalayarak geldim. İkincisi de İzmir’in büyük bölümünü ilgilendiren Karşıyaka tarafındaki katı atık tesisiyle ilgili. Onunla ilgili önü açıldı ve sadece raporun gelmesini bekliyoruz ufak bir süreç var onu da tamamlamak üzereyiz. Bugün de Çeşme İlçesi içinde körfezde bulunan eskiden çok canlı olan yaşamın söndüğü ve yavaş yavaş geriye gittiği, sadece tatilcilerin birkaç ay gelip burada serinledikleri yer gibi algıladıkları ortamı değiştirmeyi düşünüyoruz. Ildır Körfezi’ndeki bölgeyle ilgili çalışmaları yaptıktan sonra Bakanlar Kurulu kararı ile onaylayıp özel koruma altına alıyoruz. Bilim insanları tarafından raporlar hazırlanmış bize de hazır yemek gibi sunulmuş. Buranın yerel sakinleri ve yerel kuruluşlar el ele verip çalışma yapmışlar. Çeşme’nin aslında 2 ay değil de 12 ay yaşayan körfezin de kendine has dünyadaki tek türü olan balıkların ve bir çok balık türünün yaşabildiği alan haline getirmeyi düşünüyoruz. Çeşme’yi kurtaracak bir proje olarak bakıyoruz. Eklenmesi gereken şeyler de var onları da önümüzdeki günlerde ekleyeceğiz. Böylelikle Çeşme 12 ay yaşayan bir bölge haline gelecek. Canlılar bir yere küsüp giderse bir daha dönmezler. Bizler de o canlıların hayat bulduğu bir ortam yaratmayı düşünüyoruz.”

Gezdikleri bölgenin bakir olduğunu ve korunması gerektiğini kaydeden Bakan Özhaseki, Belediye Başkanı Dalgıç’a bazı tavsiyelerde bulundu.

Bakan Özhaseki, “Şu an gezdiğiniz yerler bakir. Bir çok bölge Bodrum gibi yapılarla yaşanmaz hale gelmiş. Benden size bir tavsiye buraları çok iyi saklayın ve geleceğe dönük çalışmalar yapın. Siluetle ilgili bir kimlik çalışması da yapabilirsiniz. Bugün gördüğüm kadarıyla bir olumsuzluk yok ancak buraların iyi korunması gerekiyor. Bu bölge çok bakir ve iyi korunursa çok güzel olur” diye konuştu. Gezinin ardından Çeşme’den ayrılan Bakan Özhaseki’nin uçakla İstanbul’a gideceği bildirildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.